İpucu Dizüstü Bilgisayara RAM Eklerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Elif

Oppo Forum Yönetici
Forum Ekibi
Yönetici
Mesajlar
7,409
Çözümler
204
Puanları
3,350
Cihaz
Reno 2Z
Kapsamlı programlar kullandığınızda ya da yoğun grafikli oyunlar oynadığınızda, bilgisayarınızın hızını etkileyen birçok faktörü bulunuyor. Bu faktörlerden birisi de RAM.

RAM seçiminizde dikkat etmeniz gerekenlere de değindik.


RAM, sisteminizin performansından sorumlu olan en önemli parçalardan biridir ve işlemci ile diğer bileşenler arasında bir köprü görevi görür. RAM, işlemcinizin de tam randımanlı çalışmasını engeller. Bilgisayarınızı yavaşlatabilecek en yaygın parçalardan biri de RAM’dir. Sebep olduğu yavaşlık RAM’in hızı, frekansı ya da kapasitesine bağlı olabilir.


RAM yükseltmesi, dizüstü bilgisayarınızın performansını arttırmanın kesin yollarından biri. Ancak satın alabileceğiniz yüzlerce seçenek olması, siparişinizi verirken kafanızı karıştırabilir. Olağanüstü performansa ihtiyacınız olsun olmasın, listemizdeki RAM’ler arasında kendinize uygun olanı bulabilirsiniz. Ancak satın alma aşamasına geçmeden önce kısaca RAM değişiminin performansınıza katkılarına ve sisteminiz için yeni bir RAM seçerken dikkat etmeniz gerekenlere bir göz atalım.



RAM yükseltmenin bilgisayarınızın performansına olan katkıları:


Dizüstü bilgisayarınız hangi yılda üretilmiş olursa olsun, yenilenmiş bir RAM, bilgisayarınızın hızını arttıracaktır. Nispeten eski ve yavaş RAM’li bilgisayarlarda kasmalar olduğunu gözlemlemişsinizdir. Böylesine yavaş bir bilgisayarda video düzenlemek imkansız hale gelir. Bilgisayarınıza RAM eklemek, genellikle bu sorunu ortadan kaldırabilir. Yeni RAM’leriniz ile yavaş bilgisayar performansınız ve video düzenlerken hatalarla karşılaşma olasılığınız azalır.


Bilgisayarınızı ağırlıklı olarak iş için kullanıyorsanız, çoğunlukla aynı anda birden çok program açmanız gerekir. İnternet tarayıcısı, Word belgesi, belki PhotoShop gibi programlar, bilgisayarınıza arka planda çalışsalar bile RAM yerler. Bu da bilgisayarınızın yavaşlamasına sebep olur. RAM’inizin kapasitesini yükselterek programlarınızın daha akıcı ve hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz.


İş dışında günümüzde bilgisayar kullanımının en yaygın olduğu alan tabii ki oyunlar. Günümüzün yoğun ve kaliteli oyun grafikleri, dizüstü bilgisayarları epey bir zorluyor. Tabii ki dizüstü bilgisayarınızda oyun oynamak için sahip olmanız gereken en önemli bileşen RAM değil, ancak RAM’inizin düşük kapasiteye sahip olması ve yavaşlığı, oyun deneyimizini olumsuz etkileyebilir. RAM olmadan hiçbir grafik kartı, kusursuz ve net görüntüler sunamaz.


Aynı anda birkaç internet sayfasının açık olması da bilgisayarınızın performansını yavaşlatabilir. Bu sorunu ortadan kaldırmanın en etkili yollarından biri RAM’inizi yükseltmektir. Dünyadaki en hızlı internetine dahi sahip olsanız, hızlı bir RAM’iniz olmadığında, internet sayfaları arasındaki gezintiniz yavaşlayacaktır.


Dizüstü bilgisayarınıza RAM seçerken dikkat etmeniz gerekenler:

Her ne kadar dizüstü bilgisayarlar özelleştirme açısından zorlu gözükse de, herhangi bir parçayı yenilemeniz ve bunu monte etmeniz için bir tecrübeye ihtiyacınız yok. Yeterli bütçe ayırdığınız takdirde, bilgisayarınızı hızlandırmak için önünüzde herhangi bir engel kalmıyor.


RAM yükseltirken, ilk olarak göz önünde bulundurmanız gereken unsur çalıştırmak istediğiniz programların sistem gereksinimleridir. Ortalama bir bilgisayar kullanıcısı, 8 GB RAM ile bilgisayarında ortalama şekilde iş yapabilir ve oyun oynayabilir. Ancak çalıştığı programlar ya da oynadığı oyunlar daha fazla RAM kapasitesi istediğinde 16 GB’a geçmek yardımcı olabilir.

16 GB RAM, birçok programı aynı anda kullanabilmenizi, çoğu oyunu akıcı bir şekilde oynamanızı ve birden çok internet sekmesini rahatlıkla çalıştırabilmenizi sağlayacaktır.



Ancak elbette, kullandığınız programlar, oynadığınız oyunlar ya da açık durması gereken sekmeler çoğaldıkça ve geliştikçe 32 GB RAM’ler sorununuzu çözecektir.


Her ne kadar RAM’lerde hata oranı oldukça düşük olsa da, garantisine güvendiğiniz bir firmanın bileşenini almak akıllıca bir seçim olacaktır.








Kaynak:webtecno.com
 

Aslnexe

Aktif Üye
Aktif Üye
Mesajlar
150
Puanları
150
Cihaz
Reno 2Z
Ben bilgisayar mühendisliğine hazırlanıyorum Rami yükseltmek çokta bişi değiştirmez Cl değeri MHz değeri ddr kaç olduğu önemli
 

Enestr571

Ordinaryus
Aktif Üye
Mesajlar
970
Çözümler
8
Puanları
3,350
Cihaz
A15
ram degistirdiginizde ram sayisinin böyle olduguna dikkat edin 2 3 4 6 8 12 16

bilgisayara ram takarken dikkatli olun ideal ram sayisi budur eger ram sayisi bunlar olmazsa donma kasma yada ramda hasar olusabilir
Ben bilgisayar mühendisliğine hazırlanıyorum Rami yükseltmek çokta bişi değiştirmez Cl değeri MHz değeri ddr kaç olduğu önemli
aynen bir yandan oda önemli ddr 3 ve ddr 4 cok kulanilmakta
Mesajlar birleştirildi:

Bu arada bilgisayar hizli calismasini icin ram takan arkadaslar kesinlikle yanlis ilk önce ekran karti hangi ram desteliyor ve ekran karti kac gb dikkat edelim
 
Üst