İpucu Telefonlarınız aşırı ısındığında ne yapmanız gerekiyor?

Enestr571

Ordinaryus
Aktif Üye
Mesajlar
970
Çözümler
8
Puanları
3,350
Cihaz
A15
1632437240808.png


Akıllı telefonlar ile yaşadığımız en büyük sorun zaman zaman ısınmaları olabilir. Kimi zaman oyun oynarken, kimi zaman video çekerken telefonlarımızın ısınması can sıkıcı olabiliyor. Peki telefonlarımız ısındığında neler yapmalıyız? Bu sorunun cevabı haberimizin devamında…

Akıllı telefonlar neden ısınır?

Akıllı telefonunuz tüm elektronik cihazlar gibi, çalışırken ısı üretir. Telefonun ısınmasının altında yatan en büyük neden genellikle yazılımsaldır. Ancak bazı durumlarda donanımsal arızalar da cihazın ısınmasına yol açar. Telefonun yoğun işlem gücü gerektiren oyun veya uygulamaları çalıştırmaya zorlanması, yoğun kamera kullanımı, arka planda çalışan birden fazla uygulama ve widget‘ların sürekli aktif olması bu nedenlerden sadece bazılarıdır.



Telefonunuzu soğutmak için yerleşik bir sistem olduğundan, pilin patlaması gibi felaketlere yol açan, aşırı ısınma sorunları konusunda endişelenmenize gerek yok. Ancak aşırı ısınma can sıkıcı ve normal olmayabilir. Dilerseniz, telefonunuzun aşırı ısınabileceği bazı durumları ve bu konuda neler yapabileceğinizi keşfedelim.

Güneşten uzak durun



Telefonunuzun ısınmasının en yaygın nedenlerinden biri, güneşli havalarda bir kafede otururken veya kumsalda uzanırken telefonunuzu direkt olarak güneşle temas halinde bırakmanızdır. Telefonunuzun siyah ekranı, tüm bu doğrudan güneş ışığını alır ve hızla ısınır. Tüm cihaz dokunulamayacak kadar ısınır, ekran çabucak kararır ve kısa zamanda işletim sistemi sizi kilitler.

Buradaki tek çözüm, telefonunuzu doğrudan güneş ışığı altında veya sıcak bir ortamda bile kullanmamaktır.

Şarj ederken dikkat!



Telefonunuzu şarj ederken bunu gelişigüzel yapmayın. Telefonunuzun orjinal şarj adaptörünü kullandığınızdan emin olun. Bazı zamanlar şarj aletimiz yanımızda olmayabilir, evet kötü bir durum ama başka bir şarj cihazına da dikkat etmek gerekiyor. Telefonunuz eğer 18w şarj’ı destekliyor ve diyelim ki siz 67w ile şarj ediyorsunuz. Bu durum telefonunuza zarar verirken, çok fazla ısınmasına sebep olabilir.

Ayrıca telefonunuzu şarj ederken battaniye veya yumuşak kumaşların altında şarj etmemelisiniz. Bu kumaşlar, cihazınızın içinde ısı birikmesine yol açabilir. Bunun yerine cihazınızı, masa veya tezgah gibi düz ve serin bir yüzeyde şarj etmelisiniz. Bu yüzeyler, şarjdan kaynaklanan ısının çok daha kolay dağılmasını sağlar.

Gereksiz uygulamaları silin

Telefonlarımızın ısınmasının bir diğer nedeni ise hepimizin bildiği gibi, gereksiz uygulamalardır. Kullanmadığınız uygulamaları ve dosyaları silin. Bu dosyalar cihazınızda gereksiz yer kaplayacağından ısınma problemini de tetikleyecektir. Öte yandan gereksiz bildirimlerini kapatmayı, animasyonlu duvar kağıtları kullanmamaya özen gösterin.

Güç tasarruf modunu kapatın



Telefonlar, güç tasarruf modunda işlemci frekansını düşürdüğünden oyun gibi ağır uygulamalar karşısında aşırı ısınarak tepki verir. Bu durum işlemcinin zorlandığı anlamına gelir. Bu nedenle ağır uygulamalar çalıştırmadan önce güç tasarruf modunu kapalı hale getirin.

Telefonun parlaklığını son seviyede kullanmayın

Akıllı telefonlarınızın parlaklığını son seviyede kullanmayın.

Özellikle telefonu dışarıda kullanırken ekran parlaklığını son seviyede kullanmamaya önem gösterin. Ekran parlaklığını son seviyeye çıkartmak, ısınma problemini tetikleyecektir.

Eğer bahsettiğimiz çözüm yöntemleri işe yaramıyorsa, bir teknik servise gitmek daha sağlıklı olacaktır. Bu durumda telefonunuzda göründüğünden daha ciddi bir problem olma ihtimali var. Bataryanın şişmesi, işlemci veya RAM‘lerde meydana gelen arızalar, bu bileşenlerin aşırı ısınmasına neden olmaktadır.

Son çare: Telefonu kapatın

Telefonunuzun bir anda soğumasını istiyorsanız tek çare herşeyi kapatmanız olacaktır. Bu durumla birlikte cihazınızı hemen açmayın, bir müddet bekledikten sonra cihazınızı açabilirsiniz.

Peki sizin telefonunuz ısınıyor mu? Isındığında neler yapıyorsunuz? Yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak:Sihirlielma.com
 
Üst