Oppo bootloader unlock nasıl yapılır?

BöcekBaşı

https://cintakvimi.com.tr
Forum Ekibi
Yönetici
Forum puanı
0
Cihaz
A12
OPPO cihazlarının bootloader’ını (önyükleyicisini) açmak isteyenler için genel bir işlem adımlarını aşağıda Türkçe olarak özetledim. Ancak önemli bir uyarı: Bu işlem cihazınızın garanti kapsamından çıkmasına, verilerin tamamen silinmesine veya cihazın çalışmaz hale gelmesine sebep olabilir. Kendi sorumluluğunuzda ilerleyin.

Bootloader Nedir ve Neden Kilitlidir?

Bootloader, bir telefonun işletim sistemini başlatan temel yazılım katmanıdır. Üretici firmalar (Oppo dâhil), cihazın güvenliğini ve sistem bütünlüğünü korumak için bu bölümü “kilitli” hâlde sunar.

Ancak bazı kullanıcılar, özel ROM yüklemek, root erişimi sağlamak veya performans optimizasyonları yapmak amacıyla bu kilidi açmak ister.
Böylece cihazın sınırları genişler, fakat aynı zamanda bazı riskler de ortaya çıkar.

Bootloader Unlock İşleminin Riskleri

Bootloader kilidini açmak, cihazın iç koruma katmanlarını kaldırdığı için birkaç önemli risk doğurur:

Garanti geçersiz hale gelebilir. Oppo, yazılım müdahalelerini garanti kapsamı dışında tutar.

Tüm veriler silinir. İşlem, telefonu fabrika ayarlarına döndürür.

Hatalı işlem “brick” riski taşır. Yanlış komutlar, cihazın açılmamasına neden olabilir.

Resmî güncellemeler engellenebilir. Kilit açıldıktan sonra OTA (Over The Air) güncellemeleri kesilebilir.

Bu nedenle işlemi yalnızca ne yaptığını bilen kullanıcıların uygulaması önerilir.

Bootloader Açmadan Önce Hazırlıklar

İşleme başlamadan önce yapılması gereken birkaç temel adım vardır:

Pili %70’in üzerinde şarj edin.

Tüm verilerinizi yedekleyin. Fotoğraflar, kişiler ve belgeler silinecektir.

Gerekli sürücüleri yükleyin. Oppo USB Driver ve Android Platform Tools (ADB & Fastboot) bilgisayarınızda bulunmalıdır.

Orijinal USB kablosu kullanın. Veri hataları bazen kablodan kaynaklanır.

Hazırlık tamamlandıktan sonra yazılım kısmına geçebiliriz.

Adım 1: Geliştirici Seçeneklerini Açın

Ayarlar → Telefon Hakkında yolunu izleyin.

“Yapım numarası”na (Build number) 7 kez art arda dokunun.

Geri dönün ve Ayarlar → Ek Ayarlar → Geliştirici Seçenekleri bölümüne girin.

Buradan OEM Kilit Açma ve USB Hata Ayıklama (USB Debugging) seçeneklerini aktif edin.

Bu adımlar, cihazın dış müdahalelere izin verebilmesi için zorunludur.

Adım 2: Cihazı Fastboot Moduna Alma

Fastboot modu, Android sisteminde düşük seviyeli komutların çalıştırıldığı bölümdür.
Cihazı bu moda almak için iki yöntemden biri kullanılabilir:

Bilgisayarda komut satırına şu komutu yazın:

adb reboot bootloader

Ya da cihaz kapalıyken Ses Kısma + Güç Tuşu kombinasyonuna basılı tutun.

Ekranda “FASTBOOT MODE” yazısı belirdiğinde cihaz hazır demektir.

Adım 3: Bootloader Kilidini Açma Komutu

Bilgisayar terminaline şu komutu girin:

fastboot flashing unlock

veya bazı modellerde:

fastboot oem unlock

Bu komut, cihazınıza kilidi açmak istediğinizi bildirir. Ekranda çıkan uyarı mesajında “Yes” veya “Unlock the Bootloader” seçeneğini ses tuşlarıyla onaylayın.

İşlem tamamlandığında cihaz otomatik olarak yeniden başlatılır ve genellikle açılışta “Unlocked” ibaresi görünür.

Adım 4: Yeniden Başlatma ve İlk Kurulum

Telefon açıldığında fabrika ayarlarına dönmüş olacaktır.
Artık cihazınız “bootloader unlocked” durumundadır. Bu sayede:

Özel ROM veya recovery (TWRP gibi) yükleyebilirsiniz.

Root erişimi sağlayabilir, sistem dosyalarını değiştirebilirsiniz.

Ancak bu aşamada cihazınızı tekrar güvenli hâle getirmek için Google hesabınızı eklemeyi ve gerekli güvenlik önlemlerini yeniden yapılandırmayı unutmayın.

Güç ve Sorumluluk Dengesi

Oppo bootloader kilidini açmak, kullanıcıya büyük özgürlük sağlar; ancak bu özgürlük yüksek teknik sorumluluk da getirir.
Kısacası, cihazını kişiselleştirmek isteyenler için bu işlem bir fırsattır; fakat dikkat edilmezse cihazı kullanılmaz hâle getirmek de mümkündür.

Eğer yalnızca performans ya da pil ömrünü artırmak istiyorsanız, bazı üçüncü taraf optimizasyon uygulamalarıyla da benzer sonuçlar elde edebilirsiniz — bootloader açmadan.

teknimen

Yeni Üye
Üye
Forum puanı
5
Cihaz
Reno 3 Pro
Oppo telefonlarda bunu başaramazsın. yazdıklarınız defalarca yazıldı ama olmuyor malesef. Belki eski oppo cihazla için olabilir ama 2020 ve sonrasında çıkan modellerde olmuyor.